اینترنت ماهواره‌ای کِی می‌آید؟ با فیلترینگ چه می‌کند؟

اینترنت ماهواره‌ای کِی می‌آید؟ با فیلترینگ چه می‌کند؟

اینترنت ماهواره‌ای استارلینک یک شبکه اینترنت جهانی است. و برای سرویس‌دهی نیز به هیچ منطقه جغرافیایی خاصی محدود نمی‌شود. به کمک این سیستم جدید، سرعت انتقال داده‌ها بین ۵۰ تا ۱۵۰ مگابیت در ثانیه خواهد بود . زمان تاخیر برای دریافت پاسخ‌ها نیز به حدود ۲۰ تا ۴۰ میلی‌ثانیه می‌رسد.

اینترنت ماهواره‌ای احتمالا تا ۳ماه دیگر

پیش بینی می‌شود اینترنت ماهواره‌ای استارلینک. که از سوی طرح اسپیس‌ایکس ایلان ماسک هدایت می‌شود. تا ماه سپتامبر (شهریور-مهر) بتواند پوشش جهانی پایدار داشته باشد. اما پس از آن نیاز به تاییدیه‌های نظارتی خواهد داشت.

«جووانی شاتول» مدیر ارشد اجرایی و رئیس هیات‌مدیره اسپیس‌ایکس در یک کنفرانس فناوری گفت. «ما با موفقیت ۱۸۰۰ ماهواره مستقر کرده‌ایم. زمانیکه همه این ماهواره‌ها به مدار عملیاتی خود برسند. پوشش جهانی پایدار خواهیم داشت که احتمالا در بازه زمانی ماه سپتامبر خواهد بود.»

با این حال وی تاکید کرد: «پس از آن ما وارد روند وضع مقررات خواهیم شد. که باید به هر کشور مراجعه کنیم و برای ارائه خدمات مخابراتی تاییدیه بگیریم.»

شاتول گفت استارلینک قصد دارد ۱۲ هزار ماهواره با هزینه تقریبی ۱۰ میلیارد دلار مستقر کند.  در حال حاضر خدمات بتا را در ۱۱ کشور ارائه می‌دهد.

ایلان ماسک در ماه مه گذشته گفته بود. بیش از ۵۰۰ هزار درخواست پیش خرید برای استفاده از خدمات اینترنتی خود دریافت کرده‌اند. پیش‌بینی می‌کنند که مشکلی در تامین تقاضا‌ها وجود نداشته باشد.

اینترنت فضایی استارلینک؛ آیا ماهواره‌ها فیلترینگ را دور می‌زنند؟

ارسال ماهواره‌ای اینترنت فضایی استارلینک جهان ارتباطات را متحول خواهد کرد، اما آیا این ماهواره‌ها می‌توانند فیلترینگ را دور بزنند؟ تا کنون ۶۵۰ ماهواره در مدار قرار گرفته است و برای پوشش حداقلی باید حدود ۸۰۰ ماهواره در مدار قرار گیرند. برای رسیدن به بهترین حالت پوشش در فاز‌های نهایی این تعداد باید به ۱۲ هزار عدد برسند.

اینترنت ماهواره‌ای احتمالا تا ۳ماه دیگر

ماهواره‌های کنونی مخابراتی در مدار ۳۶ هزار کیلومتری زمین قرار دارند، این فاصله زیاد باعث می‌شود تا استفاده از اینترنت‌های ماهواره‌های کنونی با تاخیر قابل ملاحظه، خدمات ضعیفی را عرضه کنند این خدمات با تاخیری که حدود ۲۴۰ میلی ثانیه است کار می‌کند. برای آنکه اینترنت برقرار باشد امواج باید فاصله ۳۶ هزار کیلومتری از زمین را که با سرعت نور طی می‌شود چندین بار طی کنند.

اما قرار گرفتن در مدار ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین این تاخیر را عملا از بین می‌برد. ماهواره‌های استارلینک در مدار نزدیک زمین قرارمی‌گیرند که تقریبا ۷۲ برابر نزدیک‌تر از ماهواره‌های مخابراتی دیگر به زمین است. این نزدیک‌تر بودن کیفیت بیشتر اینترنت را ایجاد می‌کند.برای دریافت امواج ماهواره استارلینک به یک سیستم کوچک دریافت و ارسال امواج نیاز است که توسط استارلینک عرضه می‌شود. سرعت این شبکه در گام اول ۱۰۰ مگابیت در ثانیه و در فاز نهایی به بیش از یک گیگ در ثانیه می‌رسد.

هنوز مشخص نیست آیا استارلینک به دلیل تحریم، ایران را پوشش خواهد داد؟ اما حتی اگر پوشش دهد، مشخص نیست این خدمات در ایران چگونه عرضه خواهد شد؟

مدیرعامل شرکت اسپیس ایکس در ماه مارس گذشته نیز در پاسخ به یک کاربر ایرانی در توییتر درباره اینترنت ماهوراه‌ای و امکان دسترسی ایرانیان به آن گفت که تا جایی که بتواند حمایت می‌کند. این کاربر تاکید کرده بود که امکان دارد دسترسی ایرانیان به اینترنت جهانی به زودی قطع شود.

یکی از مشکلات، انتقال هزینه برای شارژکردن این سیستم است. در صورت پوشش ایران ودسترسی به این خدمات، ارسال پارازیت روی این سیستم به دلیل تعداد بالای ماهواره‌ها، مدار نزدیک به زمین و سرعت بالای آن، سخت است.

احتمالا درباره چین و روسیه، استارلینک قصد چالش نداشته باشد، ولی هنوز مشخص نیست آیا این خدمات در چین و روسیه عرضه خواهد شد یا خیر؟ و اگر عرضه شود آیا استارلینک زیر بار فیلتر برای خدماتش در این کشور‌ها خواهد رفت؟

احتمال داده می‌شود استارلینک به دلیل قدرت فضایی روسیه و چین چندان به دنبال چالش با این کشور‌ها نباشد.

به تازگی روسیه و چین در حال توسعه فناوری هستند تا بتوانند اهدافی را در فضا هدف قرار دهند. در صورت چالش استارلینک با این کشورها، آیا این ماهواره‌ها شکار‌های آینده در فضا خواهند بود؟

کیفیت اینترنت ماهواره‌ای استارلینک چگونه است؟

این سیستم عمدتا برای کسانی طراحی شده که در جوامع دورافتاده یا روستایی زندگی می‌کنند و دسترسی محدودی به ارائه دهندگان خدمات اینترنت دارند.

اینترنت ماهواره‌ای احتمالا تا ۳ماه دیگر

به کمک این سیستم جدید، سرعت انتقال داده‌ها بین ۵۰ تا ۱۵۰ مگابیت در ثانیه خواهد بود و زمان تاخیر برای دریافت پاسخ‌ها نیز به حدود ۲۰ تا ۴۰ میلی‌ثانیه می‌رسد.

این ویژگی‌ها در کنار سرعت بارگیری سه رقمی آن، تا کنون در خدمات ارائه شده از سوی هیچ کدام از شرکت‌های دارنده اینترنت ماهواره‌ای سابقه نداشته است.

دیدگاهتان را بنویسید